FRANKRIKE







Distrikt OCH PRODUCENTER

CHAMPAGNE

YANN ALEXANDRE

Yann och Séverine Alexandre odlar vin i byn Courmas som är beläget i de norra delarna av Montagne de Reims, som ibland kallas för La Petite Montagne de Reims. 6,5 hektar, fördelat på 30 vingårdar och 9 cru:er, odlas hållbart och Yann’s hårda miljöarbete har erkänts och certifierats enligt ”Haute Valeur Environnementale Level 3”. Odlingarna består till 50 % av Pinot Meunier, 33 % Chardonnay och 27 % Pinot Noir. Det är Yann’s önskan att hans viner ska reflektera varje specifik plats, hans tolkning av balans men även skänka drickaren njutning och en önskan att dela med sig av hans vin. Yann arbetar minutiöst i både vingårdar och i källaren. Naturen ger förutsättningarna men inget lämnas åt slumpen. Uppbindningssystem och beskärning avgörs specifikt för varje vingård och sker manuellt. Samtliga vingårdar handskördas selektivt och separat, så även pressning och jäsning. Det är endast cuvée:en som nyttjas, alltså den första delen av pressningen. Yann är noga med att hålla temperaturen i källaren låg men framförallt jämn för att ge goda förhållanden för jäsning och för att den långa lagringen på jästfällningen, uppåt 5 år, ska ske optimalt. Jorden omhändertas noga, huset är inne på 17:e året av cover cropping och Yann finner stor glädje i att tulpanen ”Tulipe de Vigne” har kommit återvänt till vingårdarna, ännu ett erkännande för att familjen Alexandre’s hängivenhet och filosofi gör moder jord glad, och så även deras viner. Vi är stolta och glada att få jobba med en så medveten och hängiven vinproducent, riktig odlar-Champagne.

Rhône

FERME DES ARNAUD

Ferme des Arnaud har sitt vineri i byn Villedieu i kommunen Vauclause, Rhône och man gör här Vacquerays, två olika Côte du Rhônes samt en rosé. Man odlar även lite oliver samt gör en alkoholfri druvmust utöver sina viner. Bara 14 år gammal började Yves Arnaud 1978 bruka odlingsmark som övergavs under världskriget och som då legat öde i åratal. Han har ända sedan starten konsekvent undvikit herbicider och pesticider och marken har därmed aldrig varit behandlad, man har eko-certifikat. Idag drivs firman över 10 ha under ledning av Yves son Pierre och barnbarnen Saumel och Martial, tredje generationen Arnaud. Yves värderingar om att arbeta naturligt utan kemiska bekämpningsmedel lever kvar och man arbetar väldigt traditionellt.

Château de montfaucon

1995 tog Rodolphe de Pins över Château de Montfaucon, då en 17 hektar stor egendom med anor sedan 1000-talet då det gamla fortet byggdes. Domänens äldsta vinkällare är byggd 1520 och används än i dag för fatlagring. Större delen av 1900- talet buteljerades dock inget vin här utan den odlade frukten såldes till kooperativ och andra producenter fram till Familjen de Pins tog över. Rodolphe har en gedigen utbildning som vinmakare i både Frankrike och Kalifornien och åren innan övertagandet arbetade han på välrenommerade Vieux Télégraphe i Châteauneuf-du- Pape, en appellation där han numera också äger mark. Domänen är idag ca 60 hektar stor med en medelålder på vinrankorna kring 40 år och man odlar ett stort antal olika druvor. Rodolphe tror på giftfri odling och har aldrig använt pesticider, herbicider eller konstgödsel och vinmakningen är transparent och sk ”non- intervention” med bara små doser svavel. Arbetet är manuellt och hantverksmässigt.