FRANKRIKE







Distrikt OCH PRODUCENTER

CHAMPAGNE

YANN ALEXANDRE

Yann och Séverine Alexandre odlar vin i byn Courmas som är beläget i de norra delarna av Montagne de Reims, som ibland kallas för La Petite Montagne de Reims. 6,5 hektar, fördelat på 30 vingårdar och 9 cru:er, odlas hållbart och Yann’s hårda miljöarbete har erkänts och certifierats enligt ”Haute Valeur Environnementale Level 3”. Odlingarna består till 50 % av Pinot Meunier, 33 % Chardonnay och 27 % Pinot Noir. Det är Yann’s önskan att hans viner ska reflektera varje specifik plats, hans tolkning av balans men även skänka drickaren njutning och en önskan att dela med sig av hans vin. Yann arbetar minutiöst i både vingårdar och i källaren. Naturen ger förutsättningarna men inget lämnas åt slumpen. Uppbindningssystem och beskärning avgörs specifikt för varje vingård och sker manuellt. Samtliga vingårdar handskördas selektivt och separat, så även pressning och jäsning. Det är endast cuvée:en som nyttjas, alltså den första delen av pressningen. Yann är noga med att hålla temperaturen i källaren låg men framförallt jämn för att ge goda förhållanden för jäsning och för att den långa lagringen på jästfällningen, uppåt 5 år, ska ske optimalt. Jorden omhändertas noga, huset är inne på 17:e året av cover cropping och Yann finner stor glädje i att tulpanen ”Tulipe de Vigne” har kommit återvänt till vingårdarna, ännu ett erkännande för att familjen Alexandre’s hängivenhet och filosofi gör moder jord glad, och så även deras viner. Vi är stolta och glada att få jobba med en så medveten och hängiven vinproducent, riktig odlar-Champagne.

Languedoc

MAS D'ESPANET

Egendomen Mas d´Espanet ligger inbäddad i en del av Languedoc kallad Les Lens, ca 180 meter över havet och med en varierad jordmån men med basen i kalkrik stenjord. Området har alltid använts till vinproduktion men många vingårdar övergavs under mitten av 1900-talet på grund av dålig lönsamhet och 1980 köpte Agnes och Denys en del av dessa marker och startade Mas d´Espanet. Man tog tillvara på de blå druvorna (Främst Grenache och Syrah) som redan fanns och nyplanterade bla Picpoul, Viogner och Sauvignon Blanc till de vita vinerna. Man har en holistisk syn på marken, vinet, djuren och familjen och paret har aldrig använt kemiska pesticider. Egendomen är certifierat biodynamisk via Demeter sedan 2010. Man odlar idag vin över 20 hektar och produktionen har med tiden gått över till att producera mer vitt än rött vin.

Rhône

FERME DES ARNAUD

Egendomen Mas d´Espanet ligger inbäddad i en del av Languedoc kallad Les Lens, ca 180 meter över havet och med en varierad jordmån men med basen i kalkrik stenjord. Området har alltid använts till vinproduktion men många vingårdar övergavs under mitten av 1900-talet på grund av dålig lönsamhet och 1980 köpte Agnes och Denys en del av dessa marker och startade Mas d´Espanet. Man tog tillvara på de blå druvorna (Främst Grenache och Syrah) som redan fanns och nyplanterade bla Picpoul, Viogner och Sauvignon Blanc till de vita vinerna. Man har en holistisk syn på marken, vinet, djuren och familjen och paret har aldrig använt kemiska pesticider. Egendomen är certifierat biodynamisk via Demeter sedan 2010. Man odlar idag vin över 20 hektar och produktionen har med tiden gått över till att producera mer vitt än rött vin.