ITALIEN







Lombardiet

Aldo Rainoldi

Medlemmar ur familjen Rainoldi har verkat som entrepenörer, kvarnägare, flingtillverkare och fruktodlare utanför byn Chiuro i Valtellina så länge man kan minnas men det är vid tidigt 1900-tal som vägen till vinproduktion börjar utstaka sig. Nuvarande Aldo Rainoldis namne Aldo tillsammans med hans far Guiseppe började då köpa och sälja vin. Man bedrev egna odlingar jämte negoiciantverksamhet där man köpte och blandade vin som man sedan ofta sålde på små fat av kastanj, både i Valtellina men även runtom Lombardiet och Schweiz. Familjens vinkällare i Chiuro som man fortfarande brukar stod klar 1925 men ockuperades under andra världskriget av nazisterna och när man senare återupptog verksamheten var det med egenodlad frukt och buteljerat vin snarare än försäljning per fat. Man gör en del vita viner men större delen av produktionen är Nebbiolo, lokalt kallad Chiavenesca, och man gör även den lokala specialiteten Sfurzat – vin på torkad Nebbiolo.

Ca´Lojera

Ca´Lojera betyder vargarnas hus och enligt legenden skyddade pirater och svarta marknaden-handlare från norr framgångsrikt sina byten i hus liggande kring byn Sirmione vid den vargtäta stranden av Gardasjön. Numera har man ändrat fokus från svarta marknaden till vin och familjen driver denna domän och guesthouse bestående av 18ha vinmark. Man producerar årligen ca 120.000 flaskor vin och odlar både gröna och röda druvor. Man arbetar enligt ”La lutte raisonnée” av hävd och tradition och använder sig alltså inte av rutinmässig besprutning eller pesticider.

Piemonte

BROVIA

Azienda Agricola Brovia grundades i Castiglione Falletto 1863 och drivs än idag av familjen. Vineriet hade dock ett uppehåll i produktionen av egna viner mellan 1932 och 1953 då Antonio Brovia dog ung utan vuxna barn redo att ta över. Numera drivs egendomen av Antonios barnbarn Elena och Cristina som sköter vingårdar respektive vineri. Cristinas make Alex Sanchez med bakgrund som vinmakare i Spanien jobbar nu även i familjefirman med att hjälpa Cristina i källaren samt ta hand om den internationella marknad en. Man arbetar traditionellt med naturliga metoder i vingårdar och många av de gamla slavonska ekliggarna i vineriet är långt äldre än både Elena och Cristina.

Comm. G.B. Burlotto

Familjeföretaget Burlotto grundades i Barolo-byn Verduno 1850 av Commendatore Giovanni Battista Burlotto och drivs fortfarande i familjens regi. G.B Burlotto var en pionjär i Barolo som började buteljera och sälja sitt vin på flaska istället för enbart på fat och även väldigt framgångsrikt ställde upp i internationella tävlingar vilket bidrog till att man fick upp ögonen för Barolo-viner även utanför Italien. Idag drivs företaget av Fabio Alessandria, Burlotto via mödernet men med vinmakare på båda sidor familjen. Fabio arbetar fortfarande väldigt traditionellt och de moderna metoder som används har en tydlig funktion, man använder inga pesticider och arbetsmetoderna är naturliga. Han har i familjens anda varit noga med att fortsätta arbeta med gamla druvor från området som ibland varit nära att försvinna såsom Pelaverga och Freisa utöver de internationellt erkända Dolcetto, Barbera och Nebbiolo. Man odlar även en liten del Sauvignon Blanc.

Giuseppe Cortese

Under sextiotalet när Guiseppe Cortese odlade en del vin på familjens mark i Rabajá där de bott i generationer men försörjde sig som vinmakare hos andra producenter föddes drömmen om att vinifiera och buteljera sina egna druvor under egen etikett och 1971 förverkligades drömmen med familjens hjälp. Guiseppe har sedan dess varit involverad av samtliga årgångar vin som gjort i vineriet med fantastiskt utsikt över ”1er cru”-vinmarken Rabajá och är det fortfarande även om han nu vid 79 års ålder har lämnat över huvudansvaret på sina barn Pier Carlo och Tiziana samt svärsonen Gabriele. Man har under åren sakta köpt mer mark och arbetar nu över totalt 8 ha. Man odlar Dolcetto, Barbera och Nebbiolo samt en liten del Chardonnay som råkar vara Guiseppes fru Rosellas absoluta favoritdruva.

Oddero

Familjen Oddero har huserat i kommunen La Morra sedan 1700-talet. Giacomo Oddero (1926-idag) tillägnas ansvaret för dagens skepnad av Oddero som vinfirma. Giacomo var och är dedikerad till att höja kvaliteten på vinet, och inte bara sina egna utan för hela provinsen Cuneo. Genom att arbeta för något som kan liknas vid Jordbruksverket tog Giacomo fram flertalet riktlinjer och bestämmelser för att kontrollera inte bara vinproduktion men även för andra områden inom agrikultur. Arbetet som lades ner mynnade senare ut i skapelsen av Langhe’s och Roero’s DOC:er och senare DOCG:er. Arvet efter Giacomo förs idag vidare av sjätte och sjunde generationen genom dottern Mariacristina, hennes son Pietro och hennes systerdotter Isabella. Med mer än 150 år av vinkultur bakom sig är Oddero internationellt erkända för sina högt klassade viner. Man äger totalt 35 hektar vilka är utspridda över ett stort område. Oddero har tillgång till många av Piemontet högst ansedda vingårdslägen. Sedan 2008 arbetar man efter ekologiska principer och flertalet av vingårdarna kommer vara certifierade från och med 2017. Genom enkla men arbetsintensiva metoder så som plöjning, ”cover crops” mellan vinraderna etcetera, har herbicider och pesticider kunnat fasas ut. Oddero är tydliga på den punkten att det är vingården som ska skina i vinerna. Därför är vinmakningen försiktig, traditionell och lika för en majoritet av vinerna.

Sibona

Antica Distilleria Sibona SpA är det äldsta historiska destilleriet och har den första destillations licens i Piemonte-regionen Sibonas destelleri ligger i Roero i Piobesi d’Alba några kilometer från Alba. Sibona grundades för över hundra år sedan. De flesta grappor från Italien är gjorda av en blandning av olika druvsorter, men Sibona är unik eftersom de är specialiserade på enastående kvalitets grappor gjorda med endast en druvsort som Nebbiolo, Dolcetto, Arneis, Brachetto och Moscato med fler. Destillationsprocessen består av ånga produktion av färska druvor direkt efter ankomsten till destilleriet. Detta möjliggör den bästa utvinningen av de unika smakerna och aromerna från druvorna. Efter destillering lagras grapporna på olika ekfat eller i glasflaskor. Under årens lopp har Sibona Grappa vunnit många medaljer från den prestigefyllda International Wine and Spirit Awards. Detta erkännande bekräftar att Sibona produkter är bland de bästa, inte bara i Italien utan även internationellt och stöder affärsfilosofi – deras kärlek och passion för destillering och största möjliga hänsyn till kvalitet.

SICILIEN

Al-Cantàra

Al-Cantára är grundat i början på 2000-talet och fortfarande en ung producent, dock med mycket erfarenhet och med vingårdar planterade under främst under 80 och 90-talen med nyplantering eftersom. Gården drivs av Pucci Giuffrida i samarbete med oenologer och vinmakare och har ca 20 ha odlad vinmark. Man har under åren skyndat långsamt och ett nytt vineri har sakta tagit form och färdigställdes sommaren 2015. Man försöker arbeta i samklang med naturen och undviker onödiga pesticider och tillsatser i mesta möjliga mån. Produktionen består till huvudsak av inhemska druvor med tonvikt på Carricante (grön druva) samt Nerello Cappuccio och Nerello Mascalese (blå druvor) men man experimenterar även med internationella druvor som Pinot Noir och Cabernet Sauvignon. Varje vin får sin egen unika etikett målad av en lokal konstnär efter inspiration av en lokal poet. Namnet Al-Cantára är ett arabiskt ord med betydelsen ”bro” och förutom att det är namnet på en flod i området syftar det också till domänens filosofi, att bygga ihop den lokala kulturens alla yttringar.

MORGANTE

Morgante är en ung familjeegendom startad 1994 av Antonio Morgante tillsammans med hans söner Carmelo och Giovanni. Vineriet och vinmarkerna ligger kring staden Grotte på södra Sicilien och klimatet kan ibland vara väldigt hett för vinodling. Man har planterat sitt vin så högt som möjligt för att dra nytta av altituden och de svala nätterna bidrar till att bibehålla fruktens fräschör. Skördeuttagen är låga och man arbetar över stora ytor mark, närmare 200 ha, planterade med såväl vin som oliver.

TOSCANA

Azienda Agricola Romeo

Azienda Agricola Romeo har under ledning av Massimo Romeo buteljerat vin sedan tidigt 1980-tal. Egendomen är egentligen två olika gårdar varav en producerar oliver och mandel och den andra vin. Massimo sköter all sin mark med stor respekt för naturen och är certifierad eko. Allt arbete i både gårdar och vineri sker för traditionsenligt för hand.

Castellare di Castellina

Poderi Castellare di Castellinas moderna historia startar i slutet på 1970-talet då Paolo Panerai tar över gården. Man rustar upp och moderniserar vineri och faciliteter medan arbetet i vingårdarna förblir traditionellt. Vinmakare Alessandro Cellai har i samarbete med oenologer varit engagerad i flera projekt för att undersöka olika kloner av Sangiovese samt testodlingar av andra druvor och man bedriver även experimentvingårdar tillsammans med Universiteten i Florens och Milano samt vininstitutet i San Michelle dell´Adige. Castellare förfogar idag över nära 100 ha odlad mark varav ca 33 hektar används till framställning av vin. Man gör också eftertraktad olivolja. Arbetsmetoderna är så naturliga som möjligt och man undviker i mesta möjliga mån kemiska bekämpningsmedel. Alla viner pryds av en lokalt levande fågel på etiketten som förnyas varje år, en symbol för arbetet med att bevara den biologiska mångfalden i vingårdarna.

Corzano e Paterno

Bakom Fattoria Corzano e Paterno står familjen Gelpke-Goldschmidt. Den Schweiziska familjens historia i Italien tar vid 1969 när arkitekten Wendel bosätter sig i Florens. Kort därefter får han nys om en farm i San Casciano vid namn Corzano som är till salu. Sagt och gjort så är den i familjens ägor. 1975 lade Wendel vantarna på granngården, La Fattoria Paterno och vips så var Fattoria Corzano e Paterno skapat. Familjefirman basar idag över 140 hektar varav 17 är dedikerade till vinodling. De delar av marken som valdes till vingårdar är de som anses bäst lämpade för det; många är koncentrerade i en naturlig amfiteater 300 m.ö.h. bestående av fina grusiga ler- och kalkjordar med god exponering i syd-sydvästlig riktning. Vingårdar med klass! Corzano e Paterno brukar jorden organiskt och vid rodret finner man Aljoscha Goldschmidt och Arianna Gelpke syskonbarn respektive dotter till Wendel.

Endrizzi

Endrizzi har producerat vin i och omkring San Michele all´Adige sedan 1855 då Fransesco och Angelo Endrici startade firman. Man var tidigt ute med att plantera franska och tyska druvor men har också alltid månat om de lokala sorterna som Teroldego och Lagrein. Idag är det fjärde och femte generationen Endricis som arbetar i gårdar och vineriet med Paolo med sin fru Christina och de två barnen vid rodret. På senare år har man även förvärvat vingårdar i Maremma (Toscana) och gör vin även här. Man har en holistisk syn på vinmarkerna, vineriet och livet däri och arbetar därför helt utan kemiska bekämpningsmetoder på ett hållbart vis, dock utan certifikat.

Tornesi

1850 köpte Guiseppe Tornesi vingården le Benducce, idag drivs gården av hans barnbarn Maurizio Tornesi och samt hans två döttrar. Med stor kunskap om Montalcino och Sangiovese Grosso samt passion för naturligt framställda viner ger familjen Tornesi oss viner med tydligt ursprung och historia, här vill man att vinet ska uttrycka vad jord och klimat ger. Benducce är 7 ha Sangiovese Grosso odlad på 400 m ö.h, svalare nätter ger druvorna mer tid att utveckla aromer samt bidrar till en levande syra i vinerna. Gynnsam solexponering och bra dränering av jorden ger druvor med bra struktur, mognad och kropp. Arbetet i vingården sker utan pesticider och konstgödsel, man vill att jorden ska brukas av kommande generationer och lägger stor vikt vid att hålla jorden och vingårdarna levande med mångfald av insekter och växelodling mellan raderna för att ge naturlig näring till jorden.

Trentino Alto-Adige

ENDRIZZI

Endrizzi har producerat vin i och omkring San Michele all´Adige sedan 1855 då Fransesco och Angelo Endrici startade firman. Man var tidigt ute med att plantera franska och tyska druvor men har också alltid månat om de lokala sorterna som Teroldego och Lagrein. Idag är det fjärde och femte generationen Endricis som arbetar i gårdar och vineriet med Paolo med sin fru Christina och de två barnen vid rodret. På senare år har man även förvärvat vingårdar i Maremma (Toscana) och gör vin även här. Man har en holistisk syn på vinmarkerna, vineriet och livet däri och arbetar därför helt utan kemiska bekämpningsmetoder på ett hållbart vis, dock utan certifikat.

VENETO

Nicolis Angelo & Figli

Familjefirman Nicolis, i hjärtat av Valpolicella Classico, drivs nu av andra generation efter starten av Angelo och Natalia 1951. Idag arbetar deras tre söner – Giancarlo, Guiseppe och Massimo – jämte sina familjer i firman. Mamma Natalia håller fortfarande ett vakande öga på det dagliga arbetet från sin lägenhet vid vineriet och är en värdefull källa till information om äldre årgångar och metoder. Firman gör klassiska Valpolicellaviner utan överdrivna sockernivåer utan drivs snarare av en vilja att göra matvänliga och eleganta viner. Man får gång på gång höga poäng i internationell press, nu senast 91 poäng av Decanter för både sin 2013 Ripasso ”Seccal” och sin 2010 Amarone samt 93 poäng av Wine Enthusiast för 2009 Amarone.