TYSKLANDdistrikt OCH PRODUCENTER

baden-baden

Schloss NEUWEier

Vid de branta sluttningarnas slut hittar vi huset Schloss Neuweier som är en anrik egendom där vinkultur har bevarats i över 750 år. Numera huserar Robert Schätzle bioingenjören som blev en vinmakare i egendomen där han tillsammans med sin familjs producerar något av det bästa Baden-Baden har att erbjuda. Robert jobbar efter ett gammalt motto som står inristat i slottets mur – Tålamod, vilket låter de vackraste frukterna blomstra. Tid är det finaste han kan ge sina viner, både i vingårdarna och i källaren. Det är med tid som rötterna slår sig djupt ned och frukten kan mogna. Det är med tid mineralen och frukten kommer fram i vinet. I vingårdarna tar Robert ömsint hand om sina rankor enligt ekologiska principer och jobbar hårt för att bevara den biologiska mångfalden. Schloss Neuweier har vinrankor som växer på de mest respekterade kullarna i Baden där de bland annat har monopol på vingården Schlosseberg som tillsammans med Goldenes Loch och Mauerberg utgör hjärtat för produktionen. Växtplatsernas exceptionella lutning och solexponering ger ett optimalt klimat för Riesling och Pinot Noir med sina tuffa granitrika jordar.

Vinmatningen är enkel och traditionell där tiden återigen får göra jobbet, vinerna ser naturlig jäst och ståltank för de vita medans de röda vinerna får vila på gamla fat.

Med sann drickglädje visar Robert upp Baden-Baden från sin bästa sida med sina terroirdrivna viner i världsklass.

Rheingau

Altenkirch

Weingut Friedrich Altenkirch grundades i Lorch am Rhein 1826. Kort därpå besöker den tyske Kaisern Lorch och blir så pass imponerad av Altenkirch’s viner att han utnämner vineriet till hovleverantör. År 1935 köper Franz Breuer egendomen och idag drivs den vidare av hans dotter Franziska och den eminenta Estate Manager:en, tillika vinmakare, Jasper Bruysten. Hos Altenkirch tror man på att det är vingårdarna som gör vinet, därför behandlar man dessa med stor medvetenhet. Genom hållbara metoder bevarar man denna gåva från moder jord; man vill hålla vingårdarna vid liv och upprätta levande ekosystem därför följer man läran av integrated crop protection, minimal intervention, avhållsamhet från kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel – man föredrar en naturlig resistans och sin egen kompost i vingårdarna. I vinmakningen möter modern teknologi traditionella metoder. Vineriets utformning med dess tre våningar tillåter gravitationen att styra flödet av druvor, must och vin, pumpning kan således hållas till ett minimum. Både spontan jäsning och utvald jäst används, båda har fördelar vilka man utnyttjar. Tankar och vitvinsfat är utrustade med temperaturkontroll för att på ett mer skonsamt sätt styra jäsning och restsötma – man föredrar det framför svavel. Altenkirch är emot trenden att lansera den senaste årgången tidigt, lång lagring på jästfällning tillhör husstilen, man föredrar att tydliggöra den mineraliska aspekten från vingårdarna snarare än primärarom. 60 % av Altenkirchs 15 hektar vingårdar är toppklassade, Erstes Gewächs, men majoriteten klassas ned på grund av den tuffa marknaden som råder för Riesling… galet nonsens tycker vi. Dessa fantastiska viner förtjänar mer!

jasper Franz

Jasper har en lång historia som vinmakare i Rheingau för Weingut Altenkirch, ett vinhus som gjort vin i över 120 år och där han länge jobbat som källarmästare och vinmakare. När Altekirch bestämde sig för att sälja sina vingårdar och sluta producera eget vin bestämde sig Jasper för att satsa på sitt eget. Han är trött på att en stor del av den tyska produktionen numera sköts av stora kooperativ och företag och han vill främja små odlare. Jasper har länge spanat efter mark i Lorch och till slut kommit över några intressanta vingårdar med jordar av skiffer, löss och kvarts då dessa har visat sig vara mest optimala för de druvor han vill odla. Idag så äger han 2 hektar vinmark i Lorch med intention om att äga mer mer mark i en snar framtid för att utöka sin produktion. I sann pionjäranda så odlar Jasper utöver de vanliga druvorna i området även Cabernet Franc, Traminer och Sauvignon Blanc. Han har noga valt att plantera just de druvorna för att han ser enorm potential för dem i hans vingårdar där jormånerna domineras av kvarts och skiffer, en potential som är tydlig i alla hans viner.

Odlingen sker enligt hållbara principer utan certifikat och marken har länge brukats hållbart redan innan han köpt den. Källararbetet sker i Altenkirch tidigare källare där han idag hyr in sig för att producera sina egna viner och vinmakningen är enkel för alla hans viner, naturlig jäst och ståltank med jästfällning för alla vita viner och gamla stora fat för några av de röda och med ytterst lite svavel vid buteljering.

MOSEL

Vollenweider

1999 tog unge Schweiz-födda Daniel Vollenweider ett stort steg på vägen till sin dröm när han fick möjlighet att köpa ungefär ett hektar vinmark i den då halvt bortglömda vingården Wolfer Goldgrube, Mittel-Mosel. Idag är domänen nästan fem hektar stor och Daniel arbetar i tre vingårdar - Steffensberg, Wolfer Golgrube samt monopolet Schimbock (ca 0,7ha). Daniel beskriver själv sitt arbetssätt i såväl vineri som vinmark som "no-nonsense" vilket i praktiken innebär att han inte använder sig av några pesticider, herbicider i vinmarken eller odlad jäst eller andra tillsatser än en liten del svavel i vineriet. Rangen sträcker sig från helt torra till söta viner från de tre vingårdarna och Daniel har idag ett erkänt namn såväl i Tyskland som internationellt. Vinerna är otroligt rena med fina syror och stark mineralkänsla utan att förlora i frukt. Större delen av vinmarken består av stockar med minst åttio år på nacken, en del oympade, vilket bidrar till vinernas tydliga karaktär.

Rheinhessen

Weingut Schätzel

Medlemmar av familjen Schätzel har odlat vin kring byn Nierstein ända sedan 1350 vilket gör dem till den äldsta vinmakande familjen i Rheinhessen. Kai Schätzel, den senaste i raden Schätzels, har sedan 2008 drivit egendomen med sin fru Caroline och har sedan dess gjort ett betydande kvalitetsarbete. All mark har konverterats till ekologisk odling och en del brukas biodynamiskt. Kai leder ett rigoröst vingårdsarbete i de branta vingårdarna vid Niersteins ”Roter Hang”, ett kluster vingårdar sluttande mot Rhenfloden med en speciell jordmån rik på röd skiffer. Kai strävar efter mineraldrivna viner med relativt försiktiga alkoholhalter, inga botrytisangripna druvor tillåts igenom sorteringen. Vinkällararbetet präglas av tålamod och de bästa vingårdslägena får vila länge på jästen innan de buteljeras. 2016 valdes Weingut Schätzel in i det prestigefulla VDP och han räknas som en av de unga vinmakare att hålla ögonen på inför framtiden i Rheinhessen.