FRANKRIKE

ALSACE

DOMAINE BADER

I hjärtat av Alsace i byn Epfig hittar vi familjen Bader som enligt gamla dokument har producerat vin i området sedan 1642. Epfig har kultiverats vinbönder i flera hundra år och Bader basar över totalt 11 hektar varav allt sköts enligt ekologiska principer men produktionen har inte varit konstant sedan 1600-talet utan familjen har flyttat runt och vinhuset Bader som vi känner idag slog rot på 1900-talet. Sedan dess producerade familjen Bader producerat eget vin fram till 1970 då de sålde all frukt fram till 2004 då Régiene Bader bestämde sig att börja buteljera sina egna viner tillsammans med vinmakaren Pierre Scharsch. Vingårdarna ligger belägna vid foten till Vosges där jordarna tacksamt består av quartz, silica med grus och sand i toppskicktet. I dessa mineralstinna jordar växer lokala druvsorter som packas med koncentration och ett rent uttryck av sin växtplats med hjälp av Pierres hands-off winmakning.

BOURGOGNE

LA CHAI DE LA LOUVE

Le Chai de la Louve är ett familjedrivet vinhus som drivs av de passionerade bönderna Florian Beau och Bastien Fraisse. Båda två är fullt involverade och lika stora perfektionister när det kommer till arbetet i vingårdarna och vinmakningen. Deras två vingårdar, Pérrone och Aze ligger precis ovanför byn Mâcon i södra Bourgogne där marken består av kalksten har producerat vin sedan Romarnas tid. Det är just i den anrika historien som Florian och Bastien finner sin inspiration till att skapa rena viner utan några tillsatser, med fokus på mineralitet och fräschör. De sköter sina vingårdar enligt ekologiska principer och i dem växer mestadels Chardonnay och Pinot Noir men även lite Gamay. I källaren använder inte svavel i onödan och i vissa cuveér inte alls, därför så ser de till att vinerna kommer i minimal kontakt med syra vid vinmakningen. Därav använder de ingen ek utan endast slutna ståltankar och amphoror. Den precision som genomsyrar deras filosofi är tydlig i deras viner där ren mineralitet alltid står i fokus.

CHAMPAGNE

YANN ALEXANDRE

Yann och Séverine Alexandre odlar vin i byn Courmas som är beläget i de norra delarna av Montagne de Reims, som ibland kallas för La Petite Montagne de Reims. 6,5 hektar, fördelat på 30 vingårdar och 9 cru:er, odlas hållbart och Yann’s hårda miljöarbete har erkänts och certifierats enligt ”Haute Valeur Environnementale Level 3”. Odlingarna består till 50 % av Pinot Meunier, 33 % Chardonnay och 27 % Pinot Noir. Det är Yann’s önskan att hans viner ska reflektera varje specifik plats, hans tolkning av balans men även skänka drickaren njutning och en önskan att dela med sig av hans vin. Yann arbetar minutiöst i både vingårdar och i källaren. Naturen ger förutsättningarna men inget lämnas åt slumpen. Uppbindningssystem och beskärning avgörs specifikt för varje vingård och sker manuellt. Samtliga vingårdar handskördas selektivt och separat, så även pressning och jäsning. Det är endast cuvée:en som nyttjas, alltså den första delen av pressningen. Yann är noga med att hålla temperaturen i källaren låg men framförallt jämn för att ge goda förhållanden för jäsning och för att den långa lagringen på jästfällningen, uppåt 5 år, ska ske optimalt. Jorden omhändertas noga, huset är inne på 17:e året av cover cropping och Yann finner stor glädje i att tulpanen ”Tulipe de Vigne” har kommit återvänt till vingårdarna, ännu ett erkännande för att familjen Alexandre’s hängivenhet och filosofi gör moder jord glad, och så även deras viner. Vi är stolta och glada att få jobba med en så medveten och hängiven vinproducent, riktig odlar-Champagne.

LANGUEDOC

DOMAINE CAYLUS

Domaine de Caylus moderna historia börjar år 1963 då Henri Andrieu köper den 20 hektar stora egendomen strax utanför Montpellier. Vingården har alltid brukats med stor respekt för naturen och är sedan 1999 certifierat ekologisk. Gården drivs idag av Henri´s barnbarn Inés Andrieu. Man arbetar hantverksmässigt och framställer fruktfrivna, pigga viner av chardonnay, merlot och pinot noir.

DOMAINE COURSAC

Domaine Coursac är ett relativt nytt vinhus med den talangfulle David Codomié i spetsen. David är personifieringen av nytänkande och sätter ribban högt i regionen Sommieres där han kultiverar sina vingårdar enligt biodynamiska principer med sann kärlek för biologisk mångfald och hans viner certifieras med Demeter från år 2022. Vineriet ligger i Carnas, en timma norr om Montpellier, precis på foten till Cenevess bergen. I vingårdarna odlas bland annat Grenache, Syrah, Cinsaul och Rousanne men även lite nyplanterad Pinot Noir och Chardonnay. Alla rankor växer på klassisk garrigue där jordarna består av kalkrik limestone med sand som ger vinerna otrolig fräschör trots det varma klimatet. David tror stenhårt på Languedocs pontential till att göra fruktdrivna men eleganta viner och därför jobbar han helt utan ek och föredrar ståltankar och cement för att ge vinerna en ren spegelbild till dess terroir.

LOIRE

LES VINS D'AZEL

Les vins d’Azel starades av Azéline Delarue som sedan barns ben sprungit runt i familjens vingårdar i Bourgueil där hennes familj producerat eget vin sedan 1920-talet och har en lång erfarenhet av hållbar odling och regionens traditioner. Azéline valde däremot en annan väg, hon utbildade sig till kemist och började jobba med läkemedel men det tog inte lång tid innan hennes hemlängtan blev för stor. Hon saknade närheten till naturen, jorden och vinmakningen som har legat henne så nära hela hennes liv.

2017 så bestämde hon sig för att flytta hem till sina rötter i Touraine och startade Les vins d’Azel då hon tog över två hektar med äldre stockar av Cabernet Franc som växer på grus och sand nära floden vilket ger otroligt tillgängliga och välbalanserade viner. Vingårdarna har sedan länge kultiverats enligt hållbara metoder och är certifierade via HVE, Azéline lägger enormt mycket arbete i vingårdarna för att främja växtlivet och hennes vingårdar konverteras nu till ekologisk certifiering.

Efter att ha spenderat mycket tid av sin barndom i familjens vinkällare och studerat sin pappa så har hon sedan länge förstått att det viktigaste jobbet sker i vingårdarna och vinmaknigen är enkel med så låg intervention som möjligt innan vinerna får vila på gamla fat innan buteljering.

I dagsläget producerar Azéline endast tre Cuvéer på Cabernet Franc men har även lite Chenin Blanc som hon snart kommer buteljera för oss att avnjuta i stilla och bubblande form.

RHÔNE

FERME DES ARNAUD

Ferme des Arnaud har sitt vineri i byn Villedieu i kommunen Vauclause, Rhône och man gör här Vacquerays, två olika Côte du Rhônes samt en rosé. Man odlar även lite oliver samt gör en alkoholfri druvmust utöver sina viner. Bara 14 år gammal började Yves Arnaud 1978 bruka odlingsmark som övergavs under världskriget och som då legat öde i åratal. Han har ända sedan starten konsekvent undvikit herbicider och pesticider och marken har därmed aldrig varit behandlad, man har eko-certifikat. Idag drivs firman över 10 ha under ledning av Yves son Pierre och barnbarnen Saumel och Martial, tredje generationen Arnaud. Yves värderingar om att arbeta naturligt utan kemiska bekämpningsmedel lever kvar och man arbetar väldigt traditionellt.

CHÂTEAU DE MONTFAUCON

1995 tog Rodolphe de Pins över Château de Montfaucon, då en 17 hektar stor egendom med anor sedan 1000-talet då det gamla fortet byggdes. Domänens äldsta vinkällare är byggd 1520 och används än i dag för fatlagring. Större delen av 1900- talet buteljerades dock inget vin här utan den odlade frukten såldes till kooperativ och andra producenter fram till Familjen de Pins tog över. Rodolphe har en gedigen utbildning som vinmakare i både Frankrike och Kalifornien och åren innan övertagandet arbetade han på välrenommerade Vieux Télégraphe i Châteauneuf-du- Pape, en appellation där han numera också äger mark. Domänen är idag ca 60 hektar stor med en medelålder på vinrankorna kring 40 år och man odlar ett stort antal olika druvor. Rodolphe tror på giftfri odling och har aldrig använt pesticider, herbicider eller konstgödsel och vinmakningen är transparent och sk ”non- intervention” med bara små doser svavel. Arbetet är manuellt och hantverksmässigt.

CAVE CHEVALIER

I Crozes-Hermitage hittar vi Marlene och Nicolas Chevalier som idag kultiverar sju vingårdslägen i hjärtat av Crozes-Hermitage där varje vingård är planterad med en druvsort. Syrah dominerar de flesta vingårdar men de lägger även stor vikt vid sina vita viner på druvorna Marsanne och Rousanne.

Så fort Nicolas hade studerat vinodling så packade han väskorna och flyttade runt mellan olika kontinenter för att studera odling och vinmakning av Syrah i olika klimat. Erfarenheterna han samlade på sig i Australien, Sydafrika och USA tog han sedan med sig för att när han begav sig hem till Frankrike för att börja sin resa som egen vinmakare. Nicolas lägger fokuset på hårt arbete i vingårdarna där han jobbar helt utan herbicider och pesticider, egen kompost och stor närvaro under växtsäsongen för att studera varje steg av druvornas mognad. Vid optimal druvmognad skördas och vinifieras alla vingårdar och druvor var för sig enligt burgundisk filosofi för att lyfta fram de olika vingårdarna och dess terroir. Därav görs varje vin från en enskild vingård med en druvsort för ett så tydligt uttryck som möjligt. I källaren får nästan alla viner jäsa på cement innan de lagras på gamla och nya fat innan buteljering.